Hjem » Blogg » Ikke alltid på skinner…

Ikke alltid på skinner…

Hos oss er vi tre fulltidsansatte. Tre stykk som blandt annet livnærer seg på disse pelsdyra.

Lørdag: Vi har Intensivkurs med innleid instruktør, og flere turer. Loki skal bli brukt i to ridetimer på kurset. Instruktøren oppdager at hesten har et betent sår under haken, og velger derfor å ikke bruke han. Selv er vi bortreist i bryllup, og stoler på at de tar de rette avgjørelsene hjemme.

Søndag: Såret ser nokså greit ut, men på grunn av beliggenheten, roter vi oss inn på Google. Er visst best å ringe dyrlegen i morgen tidlig…

Mandag: Vi ringer dyrlegen, men han ønsker ikke å komme å se på såret. Ikke fordi det høres uproblematisk ut, tvert i mot, han vil kontakte Mattilsynet med det samme! Vi sender bilder av såret til dyrlegen og til Mattilsynet. Mistanken er at Loki har fått den smittsomme hestesykdommen “kverke”. Det er en B-sykdom, som betyr restriksjoner fra Mattilsynet. Må vi stenge hele driften for noen måneder? Er det falsk alarm? Har vi forsikring? Mattilsynet kommer for å ta prøve av den syke hesten, som er plassert i isolat. De tar også prøve av fire andre hester. Rideskoleelevene får beskjed om å ikke røre den syke hesten, vaske klær og utstyr når de kommer hjem, og vaske hender før de drar fra oss.

Tirsdag: Vi tar kontakt med forsikringsselskapet. “Dere har ingen forsikring mot dette”, var svaret vi fikk. Det kan ikke stemme, vi ble jo rådet av dem å tegne nettopp denne type forsikring i tilfelle vi ble pålagt å stenge? Etter flere telefoner, der Mattilsynet i mellomtiden også har gitt oss muntlige restriksjoner om å midlertidig stenge driften til fredag i påvente av prøvesvar, viser det seg at vi har forsikring. Heldigvis. Dagen blir travel. Vi må gi beskjed til de nærmere 140 elevene om at rideskolen er midlertidig stengt. Den ene ridefysioterapeuten må avlyse sine terapiridningstimer på 1 times varsel. De som leier stallplass hos oss får ikke forlate gårdens område med hestene sine. Vi starter med å måle temperaturen på alle hestene på gården, nærmere 40 stk. Vi ser også etter fylte lymfekjertler under haka, og noterer eventuelle funn.

Onsdag: Måler temperatur og sjekker lymfekjertler igjen på alle hester. Ingenting unormalt i dag heller.

Torsdag: Vi tar opp veddemål internt. Kverke eller ikke kverke? Temperaturer blir målt, lymfekjertler sjekket. Fint i dag også. Vaskemaskinen går i ett, mange dresser skal vaskes i tilfelle sykdom. Ren sone, skitten sone. Kun 2 stk har tilgang til stallen. I 17-tiden får vi svaret: falsk alarm! Puh, for en lettelse! Vi er glad for at Mattilsynet tar slike symptomer på alvor, bedre føre vár enn etter snar.

Bilde på framsiden: Swejsan går normalt løs på gården, men han har ikke lov til å forlate området vårt. Av og til lurer han seg likevel bort til nabogården, og derfor måtte han i denne perioden stå i bånd. Han var ikke veldig fornøyd, men på bildet slappet han av etter et avkjølende bad i elven. Det var nemlig sommertemperaturer i denne perioden.