Grete ble i fjor høst spurt om å være blogger for fagbladet Bondevennen. Hun takket ja til oppgaven, der det i hver utgave er et bloggerinnlegg fra 1 av 7 ulike unge bønder fra Sør-Vestlandet. Hensikten er å dele litt fra hverdagslivet til disse bøndene, alt fra bleieskift til syke dyr. Til nå har det vært to innlegg på trykk. Ett rett etter nyttår, og ett i mars. Det første handlet om juleferien til hestene, og utfordringen når hestene har hatt fri i noen uker og skal begynne å bli brukt igjen. Blogginnlegget kommer kun i den trykte utgaven, så derfor deler vi det andre innlegget med dere her:
Islandshøner og Sauen Shaun
En epoke er snart over. I nærmere 30 år har det vært fjørfe på gården, og dette som hovednæring. I det dette innlegget kommer på trykk, leveres de siste ca. 15 000 kyllingene til slakt fra Tryggvi islandshestgård, og avtalen om sluttpakke fra Nortura tres i kraft. Det betyr endring. Nå har vi tre bygninger på til sammen 800 kvadrat ledig til annet bruk. Og hva skal de romme? Ammeku? Slaktegris? Sau? Hest, det vil si rideskole, guida rideturer og utleie av stallplass, har vært den neststørste driften hos oss. Dermed er det kanskje naturlig at videre utvikling på gården vil dreie seg om mer av denne firbeinte arten? Det er i hvert fall det vi har landet på, og huset vi internt kaller nr. 2 skal bygges om til å romme 12 nye stallplasser for privathester. Nr. 3 skal bygges om til ny utegangsstall for våre rideskolehester. Til slutt skal nr. 4 brukes til lager for vedproduksjon, pålagte sykebokser til hest og sist, men ikke minst, til sauer som skal lemme. I kaninhuset hadde vi tidligere noen få høner, men måtte kvitte oss med dem pga slaktekyllingproduksjonen. Nå er nye høner bestilt, og som seg hør og bør blir det Islandshøner og Jærhøner som skal gi oss egg og en ny arbeidsoppgave til deltakere i Inn på tunet/arbeidsmarkedstiltaket. (EDIT: hønekyllingene er på plass på gården, men de er i et lukket, varmt rom siden de bare er små kyllinger enda. Etter hvert som de blir større, får de plass i kaninhuset.)
Sauehuset, som har stått tomt de siste årene, skal på ny fylles med brekende sauer og etter hvert hoppende små ulldotter. Eldstejenta på 4 år gleder seg til å gi navn til sauer, vær og lam, for den oppgaven har nemlig morfar gitt henne. Hun har allerede bestemt at en skal hete Sauen Shaun, og en annen skal hete Timmy. Andre navn fra Barne TV dukker nok opp etter hvert som sauene ankommer gården. Men før de får flytte inn i sitt nye hjem, må vi ha på plass et beite til dem. Med nærmere 50 hest på gården, har vi ikke nok beite rundt dørene til dem alle, og jakter derfor på et beite å leie til sauene. (EDIT: beiteplass er ordnet, og sauene kommer til høsten.)
Det største fokuset fra min kant, har den siste tiden vært å tegne ny stall for utleie av stallplass. Et titalls forslag er tegnet, og enda har vi ikke funnet fram til fasiten. Mange detaljer skal nemlig tenkes på; det skal være praktisk gjennomførbart, hesteeierne skal ha god plass til alt utstyret sitt, det skal være plass til høy, spon og et eget rom for kraftfór. I tillegg skal de ha en plass å tørke dekken, vaske hesten og det skal være plass til trillebårer, møkkegreiper og sopekost. Vinduer må også på plass. Sist, men viktigst av alt: skal det være boksplasser eller utegang? Vi driver nå å sjekker interessen for hva folk ønsker, og deretter må vi velge den beste tegningen fra min bunke. Neste fase blir å hente inn priser på stallinnredning, få godkjenning av Mattilsynet og sist men ikke minst begynne å rydde ut av tidligere kyllinghus. Ny luftegård og ny parkeringsplass er allerede påbegynt. Vi mangler i hvert fall ikke arbeid til våren og sommeren… (EDIT: som tidligere annonsert har vi landet på ny utegang. Tegningen er klar, men først må vi få ferdig ny utegang til våre hester. I tillegg er ny luftegård ferdig, men uten gjerder foreløpig. Parkeringsplassen er klar til bruk. Ridehallen skal også få nytt dekke, nå som våre hester ikke skal gå inn og ut av denne nattestid. Unntaket er tykke hester som ikke kan få like mye mat som de andre får..)