Det begynner å bli en stund siden forrige gang vi hadde en lenger periode med minusgrader. Men i de periodene vi har hatt ridning i kaldt vær, har vi høstet oss noen gode erfaringer med hvordan det er best å kle seg. Dessverre ser vi stadig at mange ryttere ikke kler seg godt nok. Det er viktig å tenke på at rytteren sitter mer eller mindre i ro i 3 kvarter til 2 timer, og at den derfor må kle seg deretter. Hestene har en god og tykk vinterpels på, og har ingen problemer med kulden. Hadde det bare vært så enkelt for oss ryttere óg…
Bekledningstipsene under er med utgangspunkt i ca. 5 minusgrader. Antall lag kan justeres etter om kvikksølvet kryper opp eller ned fra dette utgangspunktet.
Føtter – et par ullsokker og gode sko. Vi anbefaler maskinstrikkede ullsokker (f.eks. Ulvangsokker) med litt tykkelse på. Dersom det er enda kaldere har vi god erfaring med et tykt par hjemmestrikkede ullsokker utenpå. Av sko er det svært viktig å ikke ha gummistøvler, uforede ridestøvler, tynne uforede ridesko etc. Vi bruker lett forede fjellsko som er fortsatt litt for store etter de antall ullsokker vi har på. Det viktigste er at det er litt luft rundt foten, fordi det er luften rundt som holder deg varm. Forede Sherrox er også godt å bruke. NB: Hvis du bruker fjellsko, må disse være smale og ikke altfor grove i sporet! Det er nemlig lett å sitte fast i stigbøylen om sporet er for grovt. Forede ridesko kan også brukes fra -5 og opp mot +5.
Underkropp – en god ullstilongs og eventuelt en tynn fleecebukse/ullbukse over, dersom det ytterste laget ikke er veldig varmt. Reguler med tykkelsen på stilongs, fleece/ullbukse dersom det blir kaldere. Over har vi en en godt foret vinterridebukse eller varmedress. Husk å lappe sammen de ulike lagene på under- og overkropp! Bomullsbukser som mellomlag anbefales ikke, da disse transporterer lite og ingen fuktighet om de blir våte av kondens eller svette. Ull og fleece har gode fukttransporterende egenskaper, samtidig som de holder deg varm.
Overkropp – en ulltrøye, og deretter en god fleecegenser/ullgenser. Som ytterplagg har vi vinterridejakke, men varmedress er som nevnt også anbefalt. Det eneste som er viktig når en bruker to deler (jakke og bukse), er å lappe mellomlagene skikkelig sammen! En lang jakke som går godt over buksa reduserer sjansen for å få en liten kald «glipe» mellom jakke og bukse.
Hals, ansikt og hode – Vi bruker en buff/hals av fleece. Denne trekker vi over hodet og ørene, samtidig som vi kan trekke den foran munnen og nesen ved behov. Et godt sjerf og en tynn lue under hjelmen kan også brukes. Det som er viktig hvis en velger å bruke sjerf, er at endene pakkes godt ned i jakke/varmedress. Det er direkte farlig hvis endene på sjerfet er løse, da en kan risikere å henge fast i et tre. Det er viktig at hodeplagget under hjelmen ikke er stort og klumpete. Da sitter hjelmen dårlig på. Lån eventuelt en hjelm av oss, dersom din egen hjelm blir for trang med lue/buff under.
Hender – Gode, middels tykke hansker er viktig. Det er en fordel om de er vindtette. Det er viktig at en klarer å bevege hånden godt til tross for hanskens tykkelse. Det er mange som kommer med tykke og for store alpinhansker, og spesielt for små hender blir det da et problem å holde rundt tøylen. Langrennshansker er gode å ri med, da de ofte har semsket skinn på innsiden, og dermed ligger tøylen godt i hånden. Det finnes også egne ridevotter. Disse kan være gode for mange, men for de minste hendene kan det fort bli vanskelig å holde rundt tøylen med tykke og store votter.
Oppsummert: Av gjennomgangen ser vi at prinsippet er lag-på-lag med ull og fleece, og passe på at det blir luft mellom lagene. Bomull anbefales som nevnt ikke, fordi det blir fryktelig kaldt om det blir fuktig. Det er også mulig å kjøpe noen små varmeposer som du kan ha i sko og hansker. Disse knekker du opp rett før turen, og de holder ofte varmen i noen timer.
Husk at det viktigste når en skal ri, er å alltid være litt for varm enn litt for kald! Når vi fryser spenner vi musklene, og dette merker hestene. For dem kan dette bety at de skal gå fortere, noe som rytteren ikke alltid setter like stor pris på.
Hvis rytteren bare har kledd seg godt nok, er det en helt spesiell opplevelse å ri ute i kulden. Hestene har et lag av rim over pelsen og isklumper i nesehårene hvis det er riktig kaldt. Skogen er stille, og er det snø, glitrer i den… Det yrende dyrelivet i skogen viser godt i snøen, og vi har sett flere harespor og rådyrspor rundt løypene vi rir i. Kanskje er vi heldige å ser spor etter elg en dag?